Drugo i Trzecioklasiści w Ranczu Artemidy


Koń, kopaczka, skiby ziemi i ziemniaki do zbierania? To właśnie czekało na klasy 2c, 2d, 3a, 3b i 3c podczas lekcji kopania ziemniaków w Ranczu Artemidy. Na prawdziwym kartoflisku zobaczyliśmy, jak kopie się ziemniaki, a kto miał ochotę, mógł je pozbierać. Dowiedzieliśmy się również jakich niegdyś używano sprzętów do pracy na roli i w domach. Każdy dosiadł też konia i upiekł kiełbaskę przy ognisku, a ziemniaki w popiele. Mieliśmy okazję poznać zwierzęta hodowlane oraz je nakarmić. Zielarka pokazała nam zioła, których używamy w kuchni, z których robi się leki oraz te które  są najlepsze na maseczki i kremy, by skóra była jędrna i świeża. Spróbowaliśmy również smakołyków z dodatkiem niektórych ziół. Najlepszą frajdą było dla nas jednak dojenie krowy!

Skip to content